Bej Hoogers

Zebra paintings

Biografie Bej Hoogers

Geb: 6-2-1957 te Eindhoven

Opl.: Middelbare school

6 jaar tekenen en schilderen, centrum voor Kunst en Cultuur, Oosterhout

5 jaar academie der Schone Kunsten te Arendonk, België.

Interesse vanaf mijn geboorte in de zachte warme kanten van het leven, muziek en later sporten, tekenen en schilderen.

Het tekenen, spelen met kleuren, heeft mij heel mijn leven geboeid, als kind van een grote familie, 9 kinderen met een vader die een zeer verdienstelijk zondagsschilder was, was ik al vroeg bezig met het tekenen van portretten.

Later ben ik meer abstract gaan werken met vormen die in elkaar overlopen in duidelijke kleurvlakken.

Muziek is mij ook van jongs af aan met de paplepel ingegoten, heel de familie zong in verschillende koren en tijdens de grote afwassen werd er natuurlijk met zijn allen gezongen. Als kind had ik al mijn eigen zanggroepje en traden wij op in allerlei tehuizen.

Op een gegeven moment was ik lid van drie koren tegelijk. In 1982 gestart met een meidengroep met een heel eigen stijl, nu te vergelijken met Laïs uit België, optredens en bestuivingen met vele anderen, onder andere met Aux jolie Bois en zij zongen met Lenny Kuhr. Het was een boeiende tijd met mooie optredens, heerlijk om muziek te maken, het werkt meditatief.

Met sporten ben ik in mijn jeugd heel fanatiek geweest met name zwemmen en turnen waar ik in de landelijke selectiegroep zat en tweede werd bij de brabantse kampioenschappen, door studie en andere interesses is het sporten op een laag pitje komen te staan.

De lessen op het Centrum voor kunst en cultuur te Oosterhout werden gegeven door Mattie Schilders, een zeer verdienstelijk en bekend kunstenaar die abstracten maakt.

Hij bracht mij veel nieuwe technieken en vakkennis bij en een andere manier van denken en kijken naar kunst. Aan dit centrum voor Kunst en Cultuur heb ik zes jaar les gehad, maar ik wilde meer en langer leren, daarom heb ik gekozen voor een opleiding in Arendonk, de Academie voor Schone Kunsten in België. Dit is één dag per week en ik heb deze opleiding 5 jaar gevolgd, deze opleiding is zeer klassiek, waar kritisch gekeken wordt naar benadering, compositie, proces en eindresultaat. Het proces is eigenlijk het boeiendste. Een opdracht krijgen, zoeken naar de juiste compositie of vormen, verder leren kijken dan je eigen denken aangeeft.

Naast vaste opdrachten moet je vrij werk maken.

Bij toeval ben ik tegen een prachtig gefotografeerde zebra aangelopen op een blauwe achtergrond, de sterke contouren van de zebra met het zachte blauw van een mooie zomerdag was bijna onrealistisch.

Die zebra is de inspiratiebron geworden van de zebraperiode in mijn leven. Ik ben heel veel materiaal gaan verzamelen en ben gaan zoeken naar mooie composities waar lijnenspel en kleuren optimaal uitkomen.

Een zebra is veel meer dan zwart-wit het is ook donkerblauw, bruin, oker geel en warme grijstinten. Soms zijn het gigantische opgeblazen details. Heel veel aandacht besteed ik aan de ogen, Zebra's zijn niet echt aardig, een beetje gemeen, agressief zelfs.

Ik maak ze liever, meer aaibaar door de ogen.

Na drie jaar strepenexperimenten, maar ook prachtige doeken en exposities, blijven zebra's voor mij steeds weer een boeiend onderwerp en een inspiratiebron waar ik heel veel in kwijt kan.

Het schilderen van zebra's werkt voor mij meditatief, ik begin met het idee, daarna teken ik dit op doek en dan begint de invulling van zwarte strepen en naarmate het doek groot is ben ik dus wel een tijdje zoet met deze bezigheid, vandaar de meditatie, gedachten ebben weg, ik hoef geen muziek, maar luister naar de natuur of naar mezelf. Daarna begint dus eigenlijk het echte schilderen, de kleuren, de ogen, de diepte, de achtergrond, de zebra gaat leven. Ik gebruik hier vaak oker en warme grijstinten, oud wit, soms met een fel rode achtergrond, of knallend blauw.

Veel mensen vragen mij wanneer ik een ander onderwerp ga nemen maar ik moet zeggen dat deze zebra's mij nog steeds bijzonder intrigeren, dus voorlopig ben ik hier nog niet mee klaar.

Ik ben nu drie jaar bezig met alleen zebra's, daarvoor schilderde ik koeien en hanen, ook heel boeiende onderwerpen maar het uitdiepen van één thema vind ik helemaal het einde.

Copyright © 2011-2019, Bej Hoogers, alle rechten voorbehouden