Bej Hoogers

Zebra paintings

Zebra's ogen aaibaar

zebra"Ik zie zelf dat ik veel meer gewaagdere kleurenstreken heb"

Vanuit alle hoeken kijken ogen je aan, strak maar ook zacht. Ik begin te lachen, het heeft iets ondeugends. Het is maar net wat je er in ziet, natuurlijk. Elk moment zouden ze zo kunnen komen aandraven en nieuwsgierig snuffelend je uitdagen tot een spelletje. In het echt kun je er maar beter niet te dicht bij in de buurt komen. Zo aaibaar zijn de meeste zebra's niet. De zebra's die Bej Hoogers schildert, nodigen wel uit tot aanraken, tot dichterbij naderen. Vanwege de compositie die ze kiest, het lijnenspel, de heldere kleuren en de ogen, die extra veel aandacht krijgen.

Zebra's in de KeukenZeebra 5 Medium

Een wel heel bijzondere plaats waar een van haar schilderijen hangt, is de zebrakeuken, een table d' hote in de Sarphatistraat in Amsterdam. Dit is een voormalig gekraakt pand met zwart wit streepjes, beschilderd door Hugo Kaagman die er toendertijd ook woonde. Hugo wordt als een van Nederlands eerste graffiti kunstenaars beschouwd. Op dit moment is het gerenoveerd en zijn er appartementen in en de zebrakeuken dus. De keuken wordt gerund door twee hobbyisten, de een kok, de ander gastheer. Ongeveer zes keer per jaar organiseren ze een table d'hote voor acht gasten. Bej: "Ze hebben me een keer uitgenodigd om te komen eten." In hun keuken hangt een schilderij van een op de grond rollende zebra. Een van de laatste schilderijen en de mooiste, volgens Bej. Waarom de mooiste? "In het begin werkte ik heel netjes en natuurgetrouw. Ik zie zelf dat ik veel meer gewaagdere kleurenstreken heb. Mijn zebra's worden steeds abstracter, ik durf veel meer dan vroeger. Zou het komen door mijn gedachten, gevoel van die dag of die week?" Ze is even stil. "Zou best kunnen hè?" ...
Ik ben benieuwd naar de rollende zebra en weer loopt Bej naar de autobus voor een foto. Ondertussen kijk ik aandachtig naar wat lijkt op een zebra, maar wat een foto is van een zebrapasta. Een gerecht uit de zebrakeuken.

Copyright © 2011-2019, Bej Hoogers, alle rechten voorbehouden